Close menu

Contact Us

Corporate Office – Monaco

commercial

Brief

“Another word for minimalism is ‘elegance.’ Elegance is beautifully resolving an issue with minimal means.” – Tom Kundig

Our private commercial interior design project was something of a whirlwind transformation. The project saw the total redevelopment of a former dark residential space into a bright and
contemporary office space. The renovation allowed the full potential of the property to be realised.

“Form follows function—that has been misunderstood. Form and function should be one, joined in a spiritual union.” – Frank Lloyd Wright

Located in the iconic Port Hercule of Monaco, the harbour front office overlooks the  principality and the Mediterranean sea. The property sits high from street level, the office is a  serene space in the Monegasque skyline. Prior to renovation, the property was a large  residential space. Fitting out and furnishing a high-rise office on one of the busiest streets in  the region was a logistical challenge that was overcome through effective pre-emptive  planning.

All materials and furniture in this commercial interior design project were sourced from luxury high-end Italian suppliers.  These refined products and materials come together to the bringing the office’s illustrious  character to life. The client’s admiration of fine goods and finishes is reflected in the finished  office design.

Detailed and intricate ceiling details conceal air-conditioning systems. Ethically sourced  wooden slats facilitate an integrated lighting system throughout the offices and transitional  areas. The clever ceiling system is used throughout the entirety of the office and communal  areas.

Throughout the entirety of the offices and communal spaces are the eye-catching large  format marble floor tiles. The lines in the tiles and their unique features are continued  throughout the office. This is due to the flooring all coming from a single block of marble  sourced in Italy. Additionally, brass finishes on the switches and sockets are peppered all  around the office – adding to the distinguished character of each room.

Office entry  

At the entrance to the office, walls are covered in wooden panels. Incorporated doors give a  sense of elegance and warmth when entering the office. Book match tiles and a niche are  the focal points of the entrance. Playful pendant lights accentuate the waiting area and lend  the entry a warm atmosphere.

Principal office  

Principals’ office is accentuated with a darker and masculine colour palette. A feature wall  with premium marble in book match lay, and leather covers on each side of it are the focal  point of this room. The rug in dark blue eco-silk lightens the office and references the  proximity to the Mediterranean. Curved chairs give balance to the rigid lines of the  masculine furniture and add a sense of comfort and softness.

Desks for the main staff office needed to be contemporary, stylish, and timeless in their form  and finish. Wall-coverings bring a residential feel to communal office spaces while reflecting  light, creating a luminous ambiance. Again, reference to the nearby sea is seen in the blue  leather motifs. Filing systems & cabinets in wood veneer give a distinction to the space.

Meeting Room  

The lighting design is simple yet stylish, matching the continuity lines of the other offices

A tastefully decorated and well-proportioned private boardroom sit adjacent to the Principal  office. The space is fitted out with top-of-the-line tech and finished in finely crafted materials.  The brief of the boardroom was to be bright, tech-focused, and facilitate group meetings.  The boardroom table is rectangular in shape, seating comfortably 4 to 6 people, with  features that facilitate media connectivity for those who intervene in the meetings.

Rest of the Commercial space  

Tucked away from the main offices is the finance office space. It was necessary to assign this  department a designated discreet location.

The staff kitchen is finished to a high standard and is completed with sophisticated  equipment. The space offers staff a space to unwind during break or fix a coffee. In addition,  staff restrooms are finished in high-end marble and brass elements. The restrooms follow an  edgy colour scheme that sits juxtaposed to the aesthetic of the office spaces. The staff  restrooms also feature a private showering facility and dressing space.

The large terraces wrap around the borders of the offices and communal spaces. Wooden  decking work creates continuity with the office ceiling design and simultaneously pays  homage to the nautical aesthetic. The terrace spaces offer staff the opportunity of an oasis in  the sky – a luxury in somewhere like Monaco where outdoor space comes at a premium.  During the warmer months, the space can function as an entertainment space for team  members and clients alike. The terraces overlook the ports of Monaco to the south, the  Monte Carlo casino sits to the east, the royal palace sits to the west, and the cascading  alpine hills to the north.